Kinderpagina

Ik zal me even voorstellen
Ik ben Annelies, en ik ben getrouwd met Aart, en moeder van Tjard, Charlotte en Myrthe. (zij zijn al volwassen) Ik vind het heel leuk om met kinderen te werken! Dat begon al toen ik 12 jaar was. Toen mocht ik mijn zus helpen op school, want zij was kleuterjuf. Daarna werd ik tante van 27 nichtjes en neefjes, waar ik graag mee speelde! Daarna werd ik juf op kinderclubs, en daarna juf op de basisschool. Toen kreeg ik zelf 3 kinderen, en was veel tijd bij hen. Nu ze wat groter zijn, heb ik meer tijd om te gaan werken. Ik doe nu het leukste werk van de wereld (tenminste, dat vind ik) ik werk als speltherapeut in mijn praktijk ‘Jonna’. 

Wat is speltherapie?
Ik zal proberen uit te leggen wat ‘speltherapie’ nou eigenlijk betekent. Het is niet iets waar je leert s-p-e-l-l-e-n, want daar is school voor! Het is wel iets om te spelen, speciaal spelen, omdat het voor kinderen is die speciale dingen hebben meegemaakt of meemaken.

Iets vervelends, zoals bijvoorbeeld:
• ouders die gescheiden zijn
• iemand die gestorven is
• gepest worden op school
• je heel verlegen voelen
• en nog veel meer dingen. Misschien wel waar jij nu aan denkt!

Dit soort dingen zijn best heel moeilijk! Erover praten met iemand die je vertrouwt kan goed helpen. Maar veel kinderen vinden het lastig om over dit soort dingen te praten. Daarom is er speltherapie.

In speltherapie mag je spelen wat je wilt. Ook kiezen we samen dingen die we spelen. Ik, de speltherapeut speel met jou mee en het samen spelen helpt om beter om te gaan met de vervelende dingen die je meemaakt. Gek eigenlijk hè? Het heeft te maken met de manier waarop je speelt, en wat je kiest om te spelen. Door goed daarnaar te kijken en te luisteren kan ik vaak begrijpen wat je moeilijk vindt, en spelend kunnen we daar dan oplossingen voor zoeken. 

Hoe gaat het eigenlijk ?
Meestal gaat het zo:
Je ouders komen een keer bij mij praten. Daarna kom jij 2 keer om te spelen. (dat duurt ongeveer 3 kwartier) Dan gaan je ouders en ik nog een keer praten, en daarna begint de therapie. Dat duurt vaak een heleboel weken. Je komt dan 1 keer per week.

Wil je graag weten wat er in de spelkamer is?

Op deze bladzijde zie je al een paar dingen, maar klik ook maar eens op ‘Speltherapie’ en dan op ‘Spelkamer’. Je ziet dan nog andere dingen, maar er is nog veel meer hoor. Er zijn ook veel knutselspullen. Sommige kinderen vinden het namelijk leuker om in therapie te verven, tekenen, kleien of knutselen. Dat mag natuurlijk ook.

Ik hoop dat je het allemaal een beetje begrijpt. Als je nog wat wilt vragen, kan dat bij ‘contact’. Misschien tot ziens in de spelkamer, doei!